Boala celiaca este o intoleranta permanenta la gluten, o proteina care este prezenta in grau, orz, ovaz, secara, alac, grau dur si hibrizii acestora. Este caracterizata prin deteriorarea cililor intestinali, adica suprafata care permite absorbtia de substante nutritive.
De obicei apare in timpul copilariei, dar cazuri noi apar destul de frecvent si mai tarziu in viata.
Cum se manifesta?
Simptomele pot varia foarte mult: de la cele legate de stagnare in dezvoltare,diaree, oboseala, anemie, abdomen marit, la cele caracterizate prin simptome nespecifice si/sau cronice. In anumite situatii, simptomele pot fi absente sau usoare, astfel ca nu consideram necesar sa le spunem medicului (forme silentioase si latente).
Care sunt cauzele?
Cauzele de boala celiaca sunt inca controversate: este cu siguranta un factor genetic legat de factorul HLA (lanturile polipetidice care caracterizeaza celulele).
Este adevărat ca sindromul Down este cel mai frecvent asociat cu boala celiaca?
Boala celiaca sau intoleranta la gluten, are o incidenta crescuta la aceste persoane. In timp ce la populatia generala, incidenta este de 0,43%, la persoanele cu sindrom Down este de 6%.
Cum este diagnosticata?
Analiza sanguina:
Dozarea anticorpilor endomizium
Dozarea anticorpilor antigliadina
Dozarea anticorpilor antireticulina
Este important sa existe informatii despre totalul de imunoglobulina IgA
Pentru diagnosticul definitiv de boala celiaca este esentiala, insa, o biopsie a intestinului subtire, cu prelevarea unui fragment de tesut, iar examenul histologic poate determina atrofierea cililor intestinali.
De ce se repeta testul in fiecare an la copii si adolescenti?
Deoarece boala celiaca se poate manifesta la momente diferite in viata si deoarece simptomele pot sa nu fie intotdeauna evidente. La persoanele cu sindrom Down este destul de frecventa.
Există un tratament?
Da, dieta pe viata. Permite rezolvarea completa a problemelor